Home > karya-karya > ibtisam, firdausi…

ibtisam, firdausi…

2003-PURE FRIEND

Pertemuan tadi cukup menggembirakan hati Firdausi. Raut fizikalnya mampu menzahairkan segalanya. Senyuman yg terlukis di bibirnya tidak lekang walaupun tiada sesiapa di sekelilingnya. Ayunan langkah kakinya ringan spt tidak membawa beban. Sesungguhnya, Firdausi memang gembira. 

Pertemuan dgn Ibtisam dirancang secara tidak sengaja. Sudah lama benar Firdausi tidak menemui Ibtisam apatah lagi berborak panjang dgnnya. Ibtisam Aini Abdullah telah menjalinkan persahabatan semenjak dr darjah satu di Sek. Ren. Islam Iman. Firdausi sememangnya meminati nama Ibtisam. Semasa di alam tadika, Firdausi pernah mempunyai teman sekelas bernama Ibtisam. Mereka berkawan baik. Namun, apabila memasuki sekolah rendah, mereka tidak lagi bersama, Ibtisam Muhammad bertukar ganti Ibtisam Aini Abdullah.

Persahabatan Firdausi dan sahabatnya yg bernama Ibtisam sekali lagi mengalami halangan apabila mereka tidak memilih sekolah yg sama setelah tamat darjah 6. Ada rasa sedikit kecewa di lubuk hati Firdausi, namun Ibtisam terpaksa mengikut kemahuan keluarganya utk bersekolah di Sek. Men. Keb. Agama Tengku Anis. SMKATA merupakan sebuah sekolah elit di Kota Darul Naim. Walaupun tidak bersama di bumbung yg sama, perhubungan mereka masih berterusan. Telefon menjadi medium perantaraan utk melepaskan rindu antara mereka. Mereka jarang bertemu sejak itu.

Firdausi bahagia mengenangkan Ibtisam yg tidak pernah berubah. Mereka sehaluan. Meminati nasyid dan Chinese series, sering bertukar bahan bacaan spt komik, majalah dan novel. Tiada rahsia antara mereka melainkan perihal keluarga. Mereka agak canggung utk mengungkapkan masalah keluarga. Perkara ‘favourite’ yg sering mereka bincangkan adalah hal lelaki. Perwatakan mereka yg tegas di sebalik kelembutan seorg perempuan. Mereka agak kekok utk bergaul bebas dgn lelaki. Di mata lelaki, baik Firdausi mahupun Ibtisam, mereka berdua adalah pemarah.

“Aku geram sgt kat Munsyi tadi. Biar padan muka dia. Ingat aku ni baik sgt ke nak tolong dia. Blah ar!”

Begitulah amarah Firdausi yg diluahkan kpd sang sahabat yg setia, Ibtisam.

“Hmm, bukan ke Munsyi tu senyap je org nye. Pelik nih aku dgr kau gaduh ngan Munsyi. Aih, ada apa-apa ke?” usik Ibtisam walaupun dia tahu kemarahan Firdausi masih membara.

“Tis, Munsyi yg dulu dgn yg skrg ni lain tau tak. Dulu memang nampak baik, lurus, sivik sbb kita ni hormat dia sbg senior. Skrg, no way! He is my ex-classmate. Sbb aku hormat dialah aku simpan panas ni ‘sengsorang’.”

Spt selalu, Firdausi akan mula menceritakan masalah yg dihadapinya dgn salah seorg teman kpd Ibtisam. Ibtisam berlagak sbg kaunselor bertauliah membiarkan Firdausi berceloteh bak bertih goreng.

“Aku bukan nak busy-body ngan dia tu, Tis, tapi takkan aku nak tgk dan dgr je apa yg dia buat? Aku bukannya penyabar. Sakit telinga aku tau. Kat mana-mana je semua org cite pasal Munsyi, Munsyi, Munsyi!” luah Firdausi utk kesekian kalinya.

“Aku tak pun, Fir. Kau aje yg lebih,” sakat Ibtisam lagi.

Firdausi mencerun ke arahnya. Meledak ketawa Ibtisam tanpa ditahan.

“Ah, lantak lah! Dia tu memang ‘not accident air’lah ngan aku,” Firdausi menyahut lemah.

“Eh, Fir! Aku kan tak bape sedap sgt la dgr korg ni gaduh. Ape tu, not accident air? Takut lepas ni lain bunyinya,” ujar Ibtisam bernada jengkel.

“Aku tahu. Aku ni ikhlas ape tegur dia. Lagipun kalau berakhir gitukan bahagia ape. Kau jgn buat-buat terkejut la pulak. Lagipun Masyi tu still our close fren.”

Emosi Firdausi mula mengendur. Tidak mengambil serius terhadap gurauan Ibtisam. Bimbang juga dia jika apa yg bermain di minda Ibtisam menjadi realiti. Cepat-cepat Firdausi mengusir perasaan yg mengasyikkan jiwanya.

Walaubagaimana sekalipun, sikap Ibtisam dan Firdausi terhadap kaum Adam, mereka akur pd fitrah kehidupan. Hanya zahir sahaja berhijab kerana begitulah sebaik-baik perilaku mereka yg bergelar perempuan. Jaga diri, hiasi peribadi. Mereka sering juga berkongsi perasaan mengenai lelaki idaman. Mereka bebas meluahkannya. Sedikit sebanyak, ada juga percanggahan pendapat atau perselihan faham yg mengecilkan hati. Namun, hanya seketika malah menjadi lebih akrab disebabkan kejadian sebegitu.

Walaupun di sisi Firdausi ada Masyitah yg juga merupakan adik Munsyi, ternyata dia tidak meminggirkan Ibtisam. Ibtisam memahami, Masyitah menghayati. Firdausi tidak sendiri. Dia amat berharap agar hubungan yg terjalin ini tidak terlerai di mamah usia. Dia makin mengerti sebuah persahabatan yg bukan hanya meringan perasaannya malah juga mengusik air tenang di tasik hatinya. Semoga sebuah persahabatan tidak mudah dirungkai oleh hubungan kumbang dan bunga. Lagu ‘Sebuah Pertemuan’ mula kedengaran di deria audio Firdausi.

 

by : ely

Categories: karya-karya
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: