Home > Coretan > Pengajaran buat yang lalai dalam study

Pengajaran buat yang lalai dalam study

Hari ini bertugas di poli kulit. Macam biasa pagi mula dengan visitor besar, cuma 3 pesakit tapi Alhamdulillah lumayan juga kes masing-masing…

Sampai kat poli lepas balik dari bangsal, dok kumpul-kumpul kat meja anamnesis pesakit luar.

Makcik yang agak berusia ( diperkirakan mencecah 7 dekad umurnya) dengan ayunya masuk dan duduk untuk dianamnesis..Banyakla makcik@nenek ni cakap..diriku? yaa senyum2 aja… Nenek ni guna bahasa daerah, bahasa kampung, loghat sini..memang tak faham apa..nenek ni pun xfaham bahasa Indonesia umum…haa dah kena dah la, sorang itik sorang ayam..diriku memang tidak fasih bahasa daerah di sini..bulehla sehelai dua….yang faham cuma perkataan ‘tenna’ ( tenna = tidak)  ja nenek ni cakap..hat lain, berlakon je la..ngeh~

”mempo ki’…ki mae bu”…” balas nenek ”Maros…bal bla bla bla tenna bla bla bla tenna bla bla bla kuasa 8…..” senyum2la anak malaysia sorang ni ye…..

Habis dua pesakit selesai dianamnesis, tetiba dokter pakar panggil….

Dokter A, minta diriku duduk didepannya, atas kerusi yang anamnesis pesakit tadi. Dokter minta lakukan pemeriksaan fizik yang lengkap kepada pesakit kusta, dilakukan padanya. Adoiii…tu pelajaran minggu satu itu dokter….dah dekat dua minggu tak review pasal kusta….

Lalu, terserlahlah akan kebodohan diri ini……..

Mana tak nya, memang dua minggu blajar dan tengok pesakit dan penyakit lain je. Belambak penyakit lain nak kena blajar dokter…ahh alasan je zhra ooii…. Memang tak bukak langsunglah pasal kusta sejak 2 minggu ini. Malunya Ya Rabb, Allah je yang tahu….huhu~ pengajaran deh….

Hampir sebagian besar dari teman-teman kelompok yang sama minggu denganku ada juga disitu..lucunya, samala semua…dokter tanya semua tak tau jawab..buat pemeriksaanpun palpasi salah-salah lagi tu..sok tahu betul…huhuhu…dokter jentik jari-jariku, dibilangnya…”kau tidak belajar dik….” aduh dokter, memangpun…lalu dengan rendah hati bermuka tebal diriku mengaku di hadapan dokter A itu ”ya doc, saya ngak belajar…”  waa malu banget..

Dengan azam dan semangat yang baru dipicu tadi, maka bertekadlah diri ini untuk belajar betul-betul sejurus pulang ke rumah..Esok nak p jumpa dokter balik, untuk lakukan pemeriksaan yang betul..bagus jugak jadi macam tadi, tapi tak naklah selalu sangat kantoi tak belajar kan…bukan tak belajar, tak sempat review lagi..ubat-ubatnya dari pelbagai macam penyakit dengan dosis2nya…alasan2…hehe

Jadi, kepada semua warga planet bumi ini umumnya dan para pelajar khususnya, marilah sama-sama kita mengambil iktibar dari kelalaian diri ini dalam menjalankan tanggungjawab menuntut ilmu. Tidak ada alasan untuk tidak belajar…

Usaha + Doa’ + Tawakkal…..

yuk,belajar… coass kulkel~

Categories: Coretan
  1. January 25, 2010 at 4:50 am

    bgus2…pengajaran yg sungguh bmakna.
    sama2 kt tingkatkan usaha kt utk mcapai redhaNya.

    eee…kdang2 t’ingin jgk nk jenguk korang kat sana.
    msti lucukan.haha…

    • January 25, 2010 at 11:32 am

      mai2..maila….asyik kitorang je p UIA tu……

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: